Testvértelepülési gazdasági együttműködési megállapodás Nagybaconban

Nyomtatás

        

Testvértelepülési gazdasági együttműködési megállapodás Nagybaconban

 

 A pusztacsaládi delegáció nagy örömmel vett részt a testvértelepülési látogató úton (2022. június 26-tól 30-ig), ami nemcsak kirándulás volt számunkra, hanem egy olyan kapcsolat elmélyítése, amiből - hisszük - kölcsönösen profitálunk. Nagybaconnal, egy ősi székely nagyközséggel korábban, 2017-ben kötöttük meg testvértelepülési megállapodásunkat. Az 50 fős delegációnk 2022. június 26-án indult el Erdélybe. A szép, történelmi és kulturális emlékekben gazdag nevezetességek megtekintését követően, Nagybaconban került sor az ünnepélyes programra. A Bethlen Gábor Alapkezelő TTP-KP-1-2021/1- 000074 számú pályázatán elnyert támogatásból, 2022.06.29-én érkeztünk Nagybaconba. A pályázati összegnek köszönhetően a résztvevők utazási, szállás, és étkezési költségeit nagymértékben tudtuk csökkenteni. A fennmaradó összeget a résztvevők fizették be.

Útban testvértelepülésünkre, láthattuk, hogy Erdélyben is elkezdődtek az Európai Uniós útfejlesztések, így elég döcögős és lassú volt emiatt az utunk. A szívélyes fogadtatás után, ahol a helyi fúvós zenekar, illetve az iskola énekkara lépett fel, magyar kötődésű zenedarabok hangzottak el a tiszteletünkre, majd együtt elénekeltük a magyar és székely himnuszt is zenekari kisérettel. Hátborzongatóan jó érzés volt így megérkezni!

Határtalan szeretettel és kedvességgel fogadtak bennünket. A település értékeivel megismerkedve kölcsönösen bemutattuk egymásnak településeinket, beszéltünk örömeinkről, bánatainkról, sikereinkről, terveinkről.


A két polgármester köszöntője után ebédre voltunk hivatalosak, ahol a helyi hidegkonyha remekei és a „tiltott Csiki sör” párosával ismerkedhettünk meg.
Az ebéd után következett jövetelünk egyik fő célja, az előre elkészített Gazdasági Együttműködési Szerződés ünnepélyes aláírása a települések polgármesterei által.

A szerződés stratégiai jelentőségű a megújuló energiaforrásokkal való gazdálkodás és a dekarbonizációs technológiák hasznosításának elősegítése céljából.
„A tárgyalások a közeljövőben online és személyes közreműködéssel is sűrűsödnek, a közös pályázati források felkutatása, és a két település gazdasági és kulturális kapcsolatának még szorosabbra fűzése érdekében” – állapodott meg a két polgármester Simon András és Csapó Gábor a jó hangulatú kötetlen délutáni eszmecserén. Eközben a küldöttség további része, a két alpolgármester vezetésével, a helyi kapcsolatok erősítésén dolgozott, megismerkedve a környék látnivalóival a helyi lakósok egy részével folytatott kirándulás és kötetlen beszélgetés alkalmával.
Tartalmas napot tölthettünk Nagybaconban és környékén, sok emberrel találkozhattunk, és már most tervezzük a következő lépést, hogy egy gyümölcsöző együttműködést hozzunk tető alá Kárpát hazánk határon túli közösségével.

 

 

A megvalósult program


2022. június 27- június 30.



1. nap hétfő: Megtekintettük a Szatmárnémeti székesegyházat. Magyarlónán, egy Kolozsvár melletti magyar többségű településsel ismerkedtünk.


2.  nap kedd: A tordai sóbányát látogattuk meg, utána pedig Torockón, a magyar építészet remekműveivel ismerkedtünk.  Nagyenyeden a várat és a Bethlen Kollégiumot néztük meg. Utunkat folytatva az elárasztott falu, Bözödújfalu emlékparkját kerestük fel. A Székelyföldre érkezve Székelykeresztúr és Csekefalva nevezetességeivel ismerkedtünk meg.


3. nap szerda: A csíksomlyói kegyhelyen szentmisén vettünk részt, majd Nagybaconban megvalósítottuk a testvértelepülési pályázati programot. Estefelé a székelyderzsi unitárius erődtemplomot néztük meg.


4. nap csütörtök: A Szent Anna tó megtekintése után, Csíkszentsimonban a tiltott Csíki sörgyárat látogattuk meg közösen a nagybaconi vezetőkkel, sörkóstolóval egybekötve. Végül Tusnádfürdő nevezetességeivel ismerkedtünk meg és hazafelé vettük az útirányt.
A pályázatban eltervezetteknek megfelelően sikerült a programot maradéktalanul végrehajtani.